19 – 21u
Wij sluiten de dag af met een politiek debat bestaande uit een vrouwenpanel van alle kleuren verstrengeld met entertainment bestaande uit all-female performances. Het panel verloopt in gesprekken van telkens 20 minuten.
Panelleden
Op basis van peilingen hebben wij de verschillende doelgroepen uit de verschillende Antwerpse wijken ondervraagt wie er een sterk gevoel oproept. Het is een panel geworden om u tegen te zeggen. Hoe maak je politieke onderwerpen opnieuw aantrekkelijk, begrijpelijk en bespreekbaar voor jongeren zodat zij de juiste keuzes kunnen maken voor hun toekomst? Door hun leefwereld erbij te betrekken.
Minister van Binnenlandse Zaken en van Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden
In 2001 studeerde ze af als Master in de rechten aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daarna behaalde ze ook een diploma in het Europees recht aan de Université Catholique de Louvain. Na haar studies ging ze aan de slag bij het advocatenkantoor DLA Piper in België als Partner Public & Administrative Law. Sinds 2014 is zij Co-Country Managing Partner in datzelfde advocatenkantoor.
Doorheen de jaren specialiseerde ze zich in het administratief recht. Tevens bouwde ze een bijzondere expertise op inzake milieurecht (zoals hernieuwbare energie, in het bijzonder windenergie), ruimtelijke ordening, gemeenterecht en publiek recht in het algemeen.
Annelies was ook ondervoorzitter van de Jong CD&V tussen 2005 en 2009 en gemeenteraadslid in haar thuisbasis Schoten tussen 2003 en 2012.
Vlaams parlementslid Meyrem Almaci
Meyrem Almaci, Vlaams parlementslid, is moeder van twee kinderen en al decennialang lid van Groen. Ze begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid en heeft van daaruit alle niveaus van de partijpolitiek doorzwommen. Van september 2014 tot mei 2022 was ze partijvoorzitster. In die periode haalde Groen de meest succesvolle resultaten bij lokale verkiezingen ooit en loodste ze de partij tijdens de onderhandelingen mee in de federale regering met 2 groene ministers, Petra de Sutter en Tinne Van der Straeten. Ook in Brussel werd er in 2019 een meerderheid gevormd met Elke Van den Brandt als minister.
Meyrem zet haar schouders onder een inclusieve samenleving. Ze is een echte bruggenbouwer en verzet zich tegen het huidige korte-termijnbeleid. Vanuit het Vlaams Parlement ijvert Meyrem voor een beter beleid rond cultuur, media en dierenwelzijn. Ze verzet zich tegen de afbraakpolitiek die mens en dier in de kou laat staan en komt op voor een sociaal en bruisend Vlaanderen en Brussel.
Politica Eva De Bleeker
Al meer dan 20 jaar strijdt Eva voor het liberalisme, zowel voor als achter de schermen. Van vrijwilliger bij de jongeren tot nationaal voorzitter van Open Vld Vrouwen, Eva staat gekend voor haar groot engagement. In Hoeilaart was ze de laatste jaren een actieve schepen en altijd beschikbaar voor de burger. Op 1 oktober 2020 legde Eva de eed af als Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming in de Regering De Croo I. Op 18 november 2022 werd ze in deze functie opgevolgd door Alexia Bertrand.
Federaal parlementslid Darya Safai
Darya Safai is tandarts, vrouwenrechtenactiviste en politica. Ze is gehuwd, mama van twee kinderen en woonachtig te Wemmel. Darya groeide op in het Iran van de ayatollahs met geen enkel uitzicht op vrijheid en gelijkwaardigheid. Ze koos, samen met haar man en vele andere studenten voor het verzet tegen de religieuze dictatuur. Deze protesten werden echter bloedig onderdrukt en Darya belandde in de gevangenis. Toen ze na een zware periode voorlopig vrijkwam, in afwachting van haar proces, zat er nog maar één ding op: samen met haar man vluchten naar het buitenland. Zo belandde Darya in 2000 in België. Op korte tijd leerde ze Nederlands en Frans en studeerde ze opnieuw af als tandarts aan de Vrije Universiteit Brussel. Gedurende de jaren die daarop volgden, bouwde ze samen met haar man bloeiende tandartsenpraktijken uit in Brussel en Antwerpen. Daarnaast zette ze zich met hart en ziel in voor vrouwenrechten wereldwijd. In januari 2018 besliste ze om haar strijd voor vrouwenrechten, gelijkheid, integratie en een mooie samenleving verder te zetten in de politiek.
Vlaams volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele
Lise Vandecasteele behaalde haar diploma geneeskunde aan de Universiteit Gent in 2007, waarna ze haar carrière begon als huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Hoboken. Tijdens haar studentenjaren was ze al actief betrokken bij het ‘medical team’ van de antiglobaliseringsbeweging in Gent. Haar inzet voor maatschappelijke vraagstukken leidde ook tot haar betrokkenheid bij de PVDA, waar ze wordt erkend als een expert op het gebied van armoedebestrijding.
Haar politieke ambities werden duidelijk toen ze zich kandidaat stelde voor de Vlaamse verkiezingen van 2014, waar ze de 2e opvolgersplaats behaalde op de PVDA-lijst in Antwerpen.
Bij de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 kwam Vandecasteele op voor de stad Antwerpen, waar de partij vier verkozenen behaalde. Als eerste opvolger werd ze lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, voorheen bekend als het OCMW. Eerder was ze van 2015 tot 2018 al OCMW-raadslid in de stad. Sinds 2022 is ze actief als gemeenteraadslid in Antwerpen.
Haar politieke reis ging verder bij de Vlaamse verkiezingen van 2019, waar ze vanaf de 2e plaats in de kieskring Antwerpen werd verkozen als lid van het Vlaams Parlement. Deze verkiezing markeerde een mijlpaal voor PVDA, aangezien ze voor het eerst verkozenen behaalden in het Vlaams Parlement.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez
Caroline Gennez werd geboren op 21 augustus 1975 in Sint-Truiden. Ze behaalde haar licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen aan de KU Leuven.
Met haar sterke academische achtergrond en haar passie voor maatschappelijke vraagstukken, ging Gennez al vroeg de politiek in. Ze werd een prominent figuur binnen de socialistische partij en bekleedde verschillende functies binnen de partijstructuur voordat ze haar intrede maakte in de nationale politiek.
In haar politieke carrière heeft Caroline Gennez verschillende belangrijke functies bekleed. Een van haar meest opmerkelijke posities was die van Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. In deze rol was ze verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van beleid met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en het aanpakken van de uitdagingen waarmee grote steden worden geconfronteerd.
Als Minister van Ontwikkelingssamenwerking was Gennez verantwoordelijk voor de samenwerking met de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, evenals de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD). Ze zette zich in voor een effectief en rechtvaardig ontwikkelingsbeleid, gericht op het verbeteren van levensomstandigheden in ontwikkelingslanden en het bevorderen van mondiale solidariteit.
Daarnaast richtte Gennez haar aandacht op het grootstedenbeleid, waarbij ze betrokken was bij de aanpak van sociale en economische uitdagingen in grote steden. Ze werkte samen met de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie om beleid te ontwikkelen dat gericht was op het bevorderen van sociale inclusie en het verbeteren van de levenskwaliteit van kwetsbare groepen in stedelijke gebieden.
Caroline Gennez’s toewijding aan het verbeteren van de levens van mensen, zowel in België als wereldwijd, heeft haar tot een gerespecteerde en invloedrijke figuur gemaakt binnen de Belgische politiek en het internationale ontwikkelingsveld. Haar leiderschap en vastberadenheid om positieve veranderingen teweeg te brengen, blijven een inspiratie voor velen.
Vlaams volksvertegenwoordiger Anke Van dermeersch
Anke Van dermeersch is al sinds 2003 actief als senator en werd in 2014 ook verkozen als Vlaams Parlementslid in de kieskring Antwerpen. In het Vlaams Parlement speelt ze een belangrijke rol als woordvoerder Begroting en Financiën van de fractie, en maakt ze deel uit van de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie. Naast haar werk in de parlementen is Anke al sinds 2007 gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Antwerpen. Ze is een invloedrijke stem binnen haar partij en staat bekend om haar standpunten over diverse maatschappelijke kwesties.
Anke is ook auteur van twee boeken: “Hoer noch slavin: vrouwen en Islam” (2012), waarin ze kritisch kijkt naar de positie van vrouwen binnen de Islam, en “A.N.K.E. #PolitiekIncorrect” (2018), waarin ze haar politieke standpunten en visie op de samenleving deelt.
Met haar jarenlange ervaring in de politiek en haar scherpe analyses blijft Anke Van dermeersch een belangrijke speler in het politieke landschap van Vlaanderen. Haar vastberadenheid en vasthoudendheid maken haar tot een stem die niet te negeren valt.
In een tijd waarin de politieke arena vaak gedomineerd wordt door mannelijke stemmen en geconfronteerd wordt met complexe uitdagingen, mag de waarde en het belang van een politiek debat bestaande uit alleen vrouwen niet onderschat worden. Door vrouwen aan te moedigen om hun unieke stem te laten horen en actief deel te nemen aan het politiek proces, wordt de weg vrijgemaakt voor een meer inclusieve en representatieve democratie. Het inspireert ook andere vrouwen om zich te engageren en te streven naar vooruitgang en leiderschap binnen hun gemeenschappen en in de politiek.
Diversiteit speelt een sleutelrol in het verrijken van het politieke debat. De integratie van verschillende perspectieven, waaronder die van vrouwen, etnische minderheden, LGBTQ+-personen en mensen met verschillende achtergronden, leidt tot een meer inclusieve en holistische benadering van beleidsvorming. Door jongeren te betrekken bij vrouwelijke politieke debatten, laten we zien dat diversiteit een kracht is die onze samenleving versterkt en ons in staat stelt om effectiever en rechtvaardiger te regeren. Specifiek voor jonge meisjes is het van onschatbare waarde om rolmodellen te hebben in de politiek die hen aanmoedigen om hun eigen potentieel te omarmen en te streven naar leiderschapsposities binnen hun gemeenschappen en de politiek.
De integratie van entertainment in politieke debatten biedt een unieke kans om complexe onderwerpen op een toegankelijke en boeiende manier te presenteren wat zo de participatiegrens verlaagt van zowel jongeren als groepen die normaal gezien geen interesse hebben voor politiek. In een tijdperk waarin jongeren plezier boven informatie prioriteren kunnen entertainment en media een krachtig en effectief middel zijn om hen te betrekken bij de belangrijke kwesties die onze samenleving vormgeven. Op deze manier kunnen jongeren zich gemakkelijker identificeren en raken zij geïnspireerd. Bovendien kan entertainment een brug slaan tussen politieke debatten en populaire cultuur, waardoor jongeren worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan discussies over onderwerpen die hen direct aangaan.